Brugerfladen og brugeroplevelsen er en essentiel del af enhver IT-baseret løsning og nogle af de største teknologi-virksomheder som eksempelvis Appel har bygget hele deres succes op omkring en velfungerende en af slagsen. Kvaliteten af brugerfladen er i høj grad med til at bestemme hvor tryg brugeren er ved en given løsning, men trygheden og læringskurve afhænger desuden af om det er tale om et personligt device eller en gruppeløsning.
På personlige enheder ser man en meget høj tilpasningsrate fordi folk har det fint med at begå fejl. Folk føler sig trygge ved deres egen smartphone, tablet eller laptop, hvor de typisk er alene og bare finder ud af tingene hen af vejen.
Når det derimod drejer sig om gruppeløsninger som eksempelvis videomødeløsninger, hvad enten det er til de små møderum eller de store konferencelokaler, er presset på brugerens ”tekniske formåen” langt større. Kollegaer og chefer kigger en over skulderen i det øjeblik, man melder på/ringer op og stressfaktoren er i top da, der sjældent er tid til fejl eller til at prøve sig frem.
En af de bedste måder at komme denne modvilje/utryghed til livs er at rydde unødige hindringer af vejen ved at skabe ensartede brugerflader. Brugerne skal kunne gå fra den personlige løsning til gruppeløsningen uden at mærke forskel og dermed føle sig sikre. De skal kunne bruge de samme ikoner og følge den samme proces, når de foretager opkald og deler indhold. Alle løsninger skal se ud og føles på samme måde. Uanset hvor nyt eller gammelt et system er.
Undersøgelser viser, at fortrolighed med et system giver en større tilpasning, som i sidste ende skaber den bedste interaktion mellem brugere. Løsningsudbyderne bør ikke tvinge brugerne til at forlade en brugerflade og gå ind i en anden for at kunne planlægge og administrere et møde.
Inden for videomødeindustrien taler vi om ”en halv meters” versus ”en tre meters” brugerflade, og det skyldes størrelsen på de traditionelle videokonferencerum. De var tidligere ligesom bowlingbaner, hvor du stod mange meter fra skærmen i et stort konferencelokale.
De nye løsninger har taget livet af den gamle metode. De førende virksomheder på området har valgt at sige, at ”den bedste brugerflade er ingen brugerflade”, og de har undersøgt, hvordan mennesker samarbejder mest naturligt i videomødesituationer.
De har lagt mærke til, at folk elsker at gå rundt i lokalet og at de har det helt fint med at se hinanden i øjnene. Det er også konstateret at fjerndeltagerne er meget engagerede, når de ringer ind i et rum fuld af mennesker.
For at gøre det muligt at bevæge sig naturligt skal kameraet automatisk kunne tilpasse sig din højde og bevægelser i rummet. Der bør ikke være nogen unaturlige begrænsninger for din adfærd som bruger.
Det næste trin for brugeroplevelsen er at gøre systemet 100 procent automatisk. Det indebærer, at brugeren blot skal kunne logge sig på systemet, som så tilpasser sig brugerens præferencer, trækker brugerens meste brugte indholdsdelings-metode op i forgrunden, ligesom det tilpasser volumen, tilretter kamera etc. Disse faciliteter vil gøre møder, som er baseret på samarbejdsteknologi, meget mere effektive. Også selvom vi ikke er nået helt i mål endnu.
Featured Authors
|