Voyager Focus UC drops bluetooth connection after 2-3 seconds

jacotec
Visitor

Voyager Focus UC drops bluetooth connection after 2-3 seconds

Hi Community,

 

I have a strange issue with a new Voyager Focus UC headset. We're using them in the company and they work fine, so I've ordered one for my home office use.

 

Unfortunately this one has a strange issue: When connected to a phone via Bluetooth, the BT connection is dropping around 2-3 seconds after the call is established.

 

That means:

  • I dial a number
  • The BT connection is established and I hear the ringing tone once. After around 2 seconds BT drops and the audio is gone or jumps to a different source.

That's happening in 90% of all calls.

 

I've tried this with 3 different phones, IOS and Android based. It's the same with all phones.

 

I've reset the Headset with Plantronics Hub, repaired it several times, the issue still persists.

 

Firmware is v.711, which is the same my headset in the office is running (which does not have the issue).

 

Any ideas?

Message 1 of 7
6 REPLIES 6
Poly Mukesh
Polycom Employee & Moderator

Re: Voyager Focus UC drops bluetooth connection after 2-3 seconds

Hello @jacotec 

 

Welcome to Poly Community !!

 

This requires further investigation. Hence we would suggest you open a support ticket with Poly.

 

Best Regards,
Mukesh Kumar

Please ensure you always check the FAQ's.

Please remember, if you see a post that helped you, and it answers your question, please mark it as an "Accept as Solution".

This forum reply or post is based upon my personal experience and does not reflect the opinion or view of my employer. Poly employee participation within this community is not mandatory and any post or FAQ article provided by myself is done either during my working hours or outside working hours, in my private time, and may be answered on weekends, bank holidays or personal holidays.

Message 2 of 7
jacotec
Visitor

Re: Voyager Focus UC drops bluetooth connection after 2-3 seconds

Dear Mukesh,

 

thanks for coming back to me. I spoke with Amazon product support on Saturday and they suspect a defect. They sent me a replacement which should arrive tomorrow. I'll report how this works.

 

Marco

Message 3 of 7
jacotec
Visitor

Re: Voyager Focus UC drops bluetooth connection after 2-3 seconds

Hi @Mukesh,

 

the replacement arrived today, same issue. I've spent some couple of hours in more investigations and I think I found the issue.

 

1.5m away from me is one of my WiFi access points (UniFi UAP-AC-LR). I've throttled its 2.4G TX power down to 18 dBm and the issue seems to be gone.

 

On the downside: The Focus UC is the only headset which is getting disturbed by the nearby AP. Both headsets showing the same issue, so it seems to be a systematical issue. Maybe receiver selectivity?

 

My Airpods, two cheap Chinese "Happyset" headsets ... all working fine in the proximity of the WiFi AP. Except the Plantronics ...

 

Do you have any comments?

 

Marco

Message 4 of 7
Poly Farhan
Polycom Employee & Community Manager

Re: Voyager Focus UC drops bluetooth connection after 2-3 seconds

Hello @jacotec 

 

Could you please check if your PC has Intel® Smart Sound Technology for USB audio installed?

  • Click “Start” > type Device Manager and click open
  • From Device Manager, pop-up expand “Sound, Video and Game Controllers”
  • Select Intel® Smart Sound Technology for USB Audio
    From the Intel® Smart Sound Technology for USB Audio pop-up window select the “Driver” Tab
  • Click on “Disable Device”

 

After disabling Intel® Smart Sound Technology for USB Audio, restart your PC and then try & reproduce the issue. 

 

Regards,

Farhan Siddiqui
----------------

The title Poly Employee & Community Manager is a community setting and does not reflect my role. I am just a simple volunteer in the community like everybody else. All posts and words are my own & do not represent the views of Employer.

----------------

Notice: This community forum is not an official Poly support resource, thus responses from Poly employees, partners, and customers alike are best-effort in attempts to share learned knowledge. If you need immediate and/or official assistance please open a service ticket through your proper support channels.
Please also ensure you always check the VoIP , Video Endpoint , Skype for Business , PSTN or RPM FAQ's

Message 5 of 7
jacotec
Visitor

Re: Voyager Focus UC drops bluetooth connection after 2-3 seconds

Hi @Farhan,

 

I don't have Intel Smart Sound Technology on the PC's:

 

jacotec_0-1651647114675.png

The issue is also always with the second, "native" Bluetooth connection to a phone. Regardless if it's an Android phone or an iPhone.

 

You start a call, you hear the first 2-3 seconds audio and then the BT connection drops. The phone drops back to the default audio device.

You can get the call back when you reselect the "PLT Focus" audio device, and after that second attempt it seems to be pretty stable (until the next call).

 

No issues with the PC connection via Dongle.

 

But as we're mostly using the phone connection, it's a big problem!

 

I've reproduced the same with three(!) headsets in different locations. Nothing to do with my Accesspoint. Firmware issue with 711? Shall I open a support ticket?

Message 6 of 7
Poly Farhan
Polycom Employee & Community Manager

Re: Voyager Focus UC drops bluetooth connection after 2-3 seconds

Hello @jacotec

 

Yes, this would need deeper investigation so I would strongly recommend raising a ticket with our support team. 

Regards, 

Farhan Siddiqui
----------------

The title Poly Employee & Community Manager is a community setting and does not reflect my role. I am just a simple volunteer in the community like everybody else. All posts and words are my own & do not represent the views of Employer.

----------------

Notice: This community forum is not an official Poly support resource, thus responses from Poly employees, partners, and customers alike are best-effort in attempts to share learned knowledge. If you need immediate and/or official assistance please open a service ticket through your proper support channels.
Please also ensure you always check the VoIP , Video Endpoint , Skype for Business , PSTN or RPM FAQ's

Message 7 of 7